شهروند| این روزها با گسترش شبکههای اجتماعی، سر مدلینگها و مانکنها بسیار شلوغ شده است. در هر شبکه اجتماعی که وارد شوی، ممکن است با چند کانال و پیج مربوط به این موضوع برخورد کنی. کافی است کلیک کنی و به آدرس پیجشان بروی، آنوقت است که به راحتی میتوانی به همه آنها دسترسی داشته باشی. شغلی که این روزها اسم شیک و باکلاسی دارد و شاید خیلیها بهویژه زنان و دختران به خاطر همین اسم شیک وارد این حرفه شوند. این روزها آنقدر شور و شوق زنان و مردان برای این کار زیاد است که خیلیها بدون در نظرگرفتن استانداردها در ازای دریافت پول بهعنوان مدل معرفی میشوند. مدلینگ یک شغل شیک و راحت است که ممکن است هرکسی را که تب تند دیده شدن دارد، وسوسه کند. با این حال، این نخستینبار نیست که این شبکهها زیر ذرهبین مسئولان قرار میگیرند. ۵سال پیش وقتی شبکههای اجتماعی راهشان را به دنیای تبادل ارتباطات باز کردند و به دل کاربران اینترنتی نشستند، پدیده مدلینگ در این فضا رشد کرد. آنها از آتلیههای زیرزمینی به شبکههای اجتماعی کوچ کردند. حالا دیگر دوره، دوره آنهاست. روی صفحههایشان تنها خودنمایی است، ژست پشت ژست، عکس پشت عکس و بزرگترین دغدغه زندگیشان مد است. در این میان باید دید که مجازات چنین افرادی در جامعه ما چیست. گفته میشد که معمولا برای متهمانی که بهعنوان مدل کار میکنند یا صاحب آتلیههای غیرمجاز هستند، مجازاتی بین ۶ ماه تا ٣سال حبس در نظر گرفته میشود، اما صبح دیروز در پی بازداشت ٣٠ مدلینگ و پلمپ ٨ مجموعه فعال، معاون دادستان در دادسرای انقلاب مشهد اعلام کرد که ممکن است مجازاتی بین یک تا ١٠سال حبس برای این افراد در نظر گرفته شود.
دستگیرشدگان لجاجت کردند
قاضی حسن حیدری درباره دستگیری افراد فعال در زمینه مدلینگ در مشهد گفت: «قبلا اقدامات پیشگیرانه در مورد این افراد صورت گرفت و تذکرات لازم نیز ارایه شد، اما برخی توجه نکردند و حتی لجاجت کردند. برای مثال فردی که نظریهپرداز قدرت نرم بود گفت باید تغییرات فرهنگی و اجتماعی در ایران صورت دهیم و نباید سرمایه خود را در ایران به باد دهیم. امروز شاهدیم برخی بهعنوان مدلینگ کارهایی میکنند که در غرب هم رواج ندارد؛ برای مثال در آرایشگاه زنانه یک آقا کار آرایشگری را انجام میدهد و این یک خرده فرهنگ ناهنجار و غیرقابل قبول است، علاوه بر این در رابطه با بعد دیگر جنگ نرم باید گفت جنگ نرم فقط خانوادههای پاییندست را مدنظر ندارد و حتی ردههای بالا را نیز هدف قرار میدهد. در این حوزه سپاه وظیفه داشته از کیان جمهوری اسلامی دفاع کند و بحث برخورد با مدلینگها در دستور کار است. در این رابطه سه زن و سه مرد دستگیر شدهاند و قبلا سابقه قضائی و بازداشتی نداشتهاند. علاوه بر این ۶ نفر دستگیر شده، حدود ٣٠ نفر را نیز احضار کردیم و ٨ مکان نیز پلمپ شده است. براساس قانون مجازات اسلامی این افراد ممکن است به یک تا ١٠سال حبس محکوم شوند.»
برخورد با گردانندگان صفحات مجازی مدلینگ
این تنها پرونده مدلینگها روی میز پلیس فضای سایبری در امسال نیست. ١٠ روز پیش نیز با۵٠ نفر از مدیران و گردانندگان صفحات مجازی مدلینگ در کردستان برخورد شد. روابط عمومی سپاه بیتالمقدس استان کردستان در این مورد در اطلاعیهای اعلام کرد: «با توجه به رصد سایبری سربازان گمنام سازمان اطلاعات سپاه کردستان روی شبکههای اجتماعی اینستاگرام و تلگرام مشخص شد بیشترین درصد اینستاگرام در اختیار آتلیهها و آریشگاههای زنانه و مدلینگهاست و عکسهای موجود در این پیجها اکثریت دنبالکنندهها را به خود اختصاص داده است. این حجم زیاد تبلیغات ضمن تأثیرگذاری، با ایجاد و القای مسائل غیراخلاقی و غیردینی باعث افشای بیبندوباری و سستی بنیان خانواده میشود. در پی غفلت دستگاههای فرهنگی و ناآگاهی صنوف و اتحادیه عکاسان، آرایشگران، مزون و طراحی لباس این صفحات به مکان ترویج فساد و فحشا تبدیل شده و به تولید و انتشار تصاویر مبتذل و غیراخلاقی از افراد و خانوادهها در فضای مجازی مبادرت میکردند. این فعالیتهای مجرمانه در راستای گسترش بیحجابی، ولنگاری فرهنگی، ارتباطات غیراخلاقی و هدف اصلی آن نیز وارد آوردن ضربات مهلک به بنیان خانوادههای ایران اسلامی است، بنابراین با اقدامات اطلاعاتی و رصد فعالیتهای این افراد در شبکههای اجتماعی اینستاگرام و تلگرام بیش از ۵٠ نفر که در حوزه مدلینگ، آرایشگاه زنانه، آتلیه و خالکوبی فعال بودند در سطح استان کردستان شناسایی شدند و با آنان برخورد شد.»
باند مدلینگ مبتذل در اردبیل
هشتم شهریورماه نیز اعضای باندی که در زمینه مدلینگ فعال بودند و نسبت به انتشار تصاویر مبتذل در فضای مجازی اقدام میکردند، از سوی پلیس بازداشت شدند.
ناصر عتباتی، دادستان عمومی و انقلاب اردبیل در اینباره گفت: «در راستای اجرای طرح پیشگیری و بازداری از جرایم اخلاقی و توسعه امر به معروف و نهی از منکر متوجه شدیم عدهای سودجو با همکاری آرایشگاههای زنانه و آتلیههای عکاسی تصاویری مخالف دین و شرع اسلامی از زنان در فضای مجازی منتشر میکنند که بلافاصله مسأله پیگیری شد و افرادی دستگیر شدند. مدیر برخی از صفحات مجازی اقدام به نشر این تصاویر میکردند که این کارشان هم مخالف اعتقادات دینی و مذهبی و ضربه زدن به جایگاه شهر و استان است. ۲۰ نفر در ارتباط با این پرونده دستگیر شدند. درواقع چهار فعال فضای مجازی، چهار سالن آرایش مطرح و ۶ نفر از این افراد بهعنوان مدلینگ و ۶ آتلیه عکاسی شناسایی شدند و محل کارشان پلمپ شده است.»
عتباتی با بیان اینکه دادسرای عمومی و انقلاب اردبیل تمامی فعالیتهای آرایشگاهها و عکاسیها را با کمک پلیس فتا و سازمان اطلاعات سپاه رصد میکند، گفت: «هرگونه فعالیت غیرقانونی و مغایر با امنیت اخلاقی و روانی مردم و شهروندان خط قرمز است و با کسانی که اقدام به فعالیت غیرقانونی و غیراخلاقی کنند، برخورد جدی میشود.»
١۵٠ آرایشگاه، مزون و آتلیه تحت شاخه قضائی
اردیبهشت ماه امسال بود که جعفری دولتآبادی، دادستان تهران درباره چنین پروندههایی گفت: «ظرف دوسال گذشته در حوزه مبارزه با آرایشگاهها و مزونهای مرتبط با مدلینگ کارهای خوبی انجام شده است و دو پرونده عنکبوت یک و عنکبوت دو توسط سرپرست دادسرای جرایم رایانهای و همکارانمان کلید خورد. حدود ۵۰ آرایشگاه، ۵۰ مزون و ۵۰ آتلیه عکاسی تحت شاخه اطلاعاتی و قضائی درآمدند و دستگیریهایی انجام و صفحات زیادی بسته شد.»
تابهحال پروندههای زیادی درباره مدلینگ در شبکههای اجتماعی بررسی شده است و در بیشتر آنها زنان مورد آسیبهای جدی قرار گرفتند. آتلیههایی با جذب زنان بهعنوان مدل از آنها سوءاستفاده و عکسهای مشتریان خود را با پوششهای نامناسب در فضای مجازی منتشر میکنند. خیلی از این زنان خودشان با پای خودشان به این آتلیهها مراجعه میکنند و تمایل زیادی به انتشار عکسهایشان در فضای مجازی دارند. اینگونه زنان و حتی مردانی که تمایل به انتشار عکسهای نامناسب خود دارند، از لحاظ روانشناسی تمایل به شهرت دارند. از طرفی کارشناسان میگویند معمولا برای متهمانی که بهعنوان مدل کار میکنند یا صاحب آتلیههای غیرمجاز هستند، مجازاتی بین ۶ ماه تا ٣سال حبس در نظر گرفته میشود، البته بستگی به نوع جرمشان دارد؛ بهعنوان مثال یک زن بهعنوان مدل تبلیغات شال و روسری را به معرض نمایش میگذارد که این مجازاتش کمتر است و حتی ممکن است که تنها جریمه نقدی باشد، اما زنان دیگری تحت عنوان مدل پوششهای نامناسب و بدی را از خود منتشر میکنند که مجازات حبس دارد. برخی از مردان فیتنسکار و زیبایی اندام هم پوششهای نامناسبی را از خود ارایه میدهند. گاهی آنها نیز لباسهایی با نماد شیطانپرستی به تن میکنند که مجازاتهای بیشتری نیز برایشان در نظر گرفته میشود و اگر عکسهای آنها موجب انحرافات اخلاقی شود، ممکن است به مجازات اعدام نیز منتهی شود.